INTERVIU // Andrian Candu: Un împrumut precum un cal troian în perioada Covid-19. Viitorul Republicii Moldova este, din nou, pe muchie

4 Mai 2020

„O criză ce nu trebuie să se risipească”. Aceasta pare a fi deviza actualei conduceri politice a Republicii Moldova, care dorește să profite de pandemie pentru a slăbi și mai mult democrația și economia țării noastre și pentru a facilita tranzacții dubioase, inclusiv un împrumut de 200 de milioane de euro cu Rusia. Așa cum au făcut și în trecut, prietenii occidentali ai Republicii  Moldova ar trebui să semnaleze aceste acțiuni și să se alăture forțelor pro-democratice în combaterea corupției și a regresului democrației.

Încă o dată, Republica Moldova luptă împotriva liderilor săi egocentrici și tendințe autoritare, iar Occidentul ar trebui să devină mai vocal: în ciuda preocupărilor legitime legate de Covid-19 acasă, frontierele UE / NATO contează și ele.

Lumea se concentrează pe atenuarea consecințelor medicale și economice ale pandemiei Covid-19. Este greu pentru o țară precum Republica Moldova să atragă atenția mass-mediei internaționale și să declanșeze reacții atunci când sfera de răspândire a pandemiei este atât de extinsă. Aceasta pare să fie și gândirea președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon și a guvernului condus de consilierul său, Ion Chicu. Deși Rusia are propriile probleme (un număr de cazuri de coronavirus mai mare decât China, o economie destabilizată de prețul scăzut al petrolului și de sancțiunile internaționale), președintele Dodon a anunțat la jumătatea lunii aprilie că țara v-a lua un împrumut de 200 de milioane de euro de la Moscova, având ca scop îmbunătățirea infrastructurii rutiere a țării. Ideea împrumutului a fost lansată inițial în decembrie 2019, acordul fiind anunțat inițial să fie finalizat până în februarie curent; suma împrumutului nu a fost foarte clară, întrucât a trecut de la 500 de milioane la 300 și a ajuns la 200 de milioane în acord.

În ultimele luni, împrumutul părea un unicorn - nimeni nu îl văzuse, dar președintele Dodon și guvernul său vorbeau periodic despre asta. Când acordul a fost trimis recent Parlamentului Republicii Moldova pentru ratificare, cu toții am primit confirmarea motivului pentru care acordul fusese înconjurat de atât de multe secrete. Mai simplu spus, acordul negociat este toxic pentru Republica Moldova. Permiteți-mi să vă spun de ce. În primul rând, unicul scop al împrumutului este electoral: este menit să stimuleze șansele unui nou mandat pentru președintele Dodon la alegerile prezidențiale din acest an. Deși împrumutul este direcționat, în principal, la modernizarea infrastructurii, jumătate din sumă va fi achitată la sfârșitul lunii octombrie, cu doar câteva zile înainte de alegeri (și începutul iernii). În al doilea rând, Republica Moldova va plăti o rată a dobânzii ridicată (2%), dar penalizarea pentru ratele neplătite este fără precedent (150%). În al treilea rând, țara noastră ar trebui să garanteze participarea companiilor ruse la licitațiile de achiziții publice pentru bunuri și servicii. În al patrulea rând, cea mai contestată dispoziție permite Rusiei să consolideze datoriile care decurg din creditul de 200 de milioane de euro sau orice alt credit împrumutat de entitățile private moldovenești de la băncile ruse, cu aprobarea autorităților moldovenești. În cele din urmă, nu este definit niciun mecanism de soluționare a litigiilor și orice conflict ar trebui rezolvat prin „consultări și negocieri bilaterale”.

În plus, nimeni nu știe cine a negociat acordul și cu ce mandat. Guvernul nu a aprobat nicio directivă pentru negocieri și a refuzat să răspundă apelului nostru din Parlament pentru a dezvălui cum a avut loc procesul. Chiar am scris o scrisoare către premierul rus pentru a întreba despre cum au fost purtate negocierile. Deși acordul nu a fost aprobat de partea rusă, guvernul moldovean nu a luat în considerare apelul nostru de a corecta aspectele controversate ale acordului. Ceva este putred, iar reacția președintelui și a prim-ministrului asta dovedesc. Având în vedere lipsa de răspunsuri convingătoare, Grupul politic recent format PRO MOLDOVA, a solicitat Curții Constituționale să analizeze constituționalitatea legii ratificării. Așteptăm decizia, însă din cauza defectelor procedurale, Curtea a suspendat aplicarea proiectului de lege săptămâna trecută. Președintele a reacționat dur, a început să atace o Curte independentă și a amenințat că pensiile și salariile nu vor fi plătite dacă acordul nu va fi încheiat. Reacțiile sunt clar exagerate - și pur și simplu incompatibile cu ideea că împrumutul va fi folosit pentru infrastructura rutieră, dar acest lucru este atât de tipic pentru comportamentul unei persoane ale cărei intenții adevărate au fost expuse.

Acordul este un model pentru corupția politică și ineficiența economică. Din păcate, acest lucru este în concordanță și cu trecutul nostru recent, deoarece un miliard de dolari americani au fost sustrași din sistemul bancar moldovenesc între anii 2012 și 2014. Noutatea este că guvernarea socialistă-democrată încearcă să înspăimânte populația doar pentru a-și continua planurile. Da, Republica Moldova are nevoie de toate resursele pe care le-ar putea obține pentru a trece peste această criză. Din fericire, Republica Moldova are asigurate deja 235 milioane de dolari SUA de la FMI pentru a lupta cu pandemia COVID-19. Mai mult, Uniunea Europeană asigură asistență de 100 de milioane de euro pentru țara noastră. România tocmai a anunțat sprijin direct pentru sistemul nostru medical. Există și alte resurse care se pot folosi în Republica Moldova și toate se pot face cu transparență și grijă pentru resursele publice. Textul acordului actual cu Rusia este atât de defect, încât ar trebui abandonat imediat, iar procesul repornit numai după ce normele de bază de transparență și responsabilitate democratică sunt satisfăcute.

Lucrurile devin foarte serioase în Republica Moldova. Guvernarea socialistă-democrată vrea să profite de pandemie pentru a slăbi tânăra democrație a țării noastre și pentru a se îmbogăți.

Măștile au căzut, iar președintele Dodon și guvernul, împreună cu cei care îi susțin în Parlament (Partidul Democrat din Moldova), ar trebui tratați în consecință. Ignorând aceste acțiuni nu ar face decât să îi încurajeze pe acești politicieni autocrați. Aceste derapări nu trebuie ignorate, ci sancționate pentru corupție politică și democratică. Orice acțiune împotriva lor nu trebuie să afecteze cetățenii Republicii Moldova, care luptă acum și mai mult din cauza pandemiei și are nevoie de tot sprijinul pe care îl pot obține. Este cu adevărat momentul să vedem câteva gesturi politice clare împotriva liderilor politici care folosesc integrarea europeană doar pentru a primi sprijin european / occidental și, apoi, sifonând banii în coordonare cu partenerii corupți. Sper că opoziția democratică și proeuropeană se va consolida în spatele unui candidat credibil și va pune capăt președinției lui Dodon în noiembrie. O reacție internațională puternică la manevrele Guvernului Chicu ar putea pune lucrurile în mișcare.

Editorial pentru Euronews.