Interviu // Boris Foca: „Îmi doresc să reușim să schimbăm în bine destinul acestei țări”

6 Noiembrie 2021

Tribuna: Domnule Foca, felicitări pentru noua responsabilitate! De ce ați acceptat să preluați conducerea unui partid anume acum, când abia au fost alegeri și și-a început activitatea o nouă guvernare…

Boris Foca: Vă mulțumesc frumos pentru felicitări. Republica Moldova este un stat tânăr în care fluctuațiile politice și tendința celor care acced, sau cad, poartă un caracter sinusoidal, unde în intervalul fizic al unui mandat, frecvența exercițiilor electorale depășesc previziunile și celor mai sensibili observatori ai proceselor din țară. Astfel, știutul fapt al ultimilor alegeri nu are absolut nici o tangență cu asumarea recentă a demersului politic declarat. Ba mai mult, mă bucur că actuala conjunctură politică de la putere împărtășește o importantă parte din valorile vizionare care ne sunt caracteristice nouă. Misiunea și exclamarea noastră de la linia de start este una ce presupune dialog și cooperare deschisă acolo unde fiecare dintre noi își poate aduce clarul aport, excluzând concepțiile de îngreunare a proceselor necesare statului prin retorici și acțiuni ce ar servi interesului partinic. Toate astea fac să-mi declar onoarea implicării în politica patriei mele, de pe postura celui care va avea grijă ca în scurt timp cetățenii, colegii din celelalte partide politice, misiunile diplomatice și partenerii externi de dezvoltare să cunoască sensul mișcării noastre și potențialul echipei prin acțiuni și rezultate clare pe care le vom aduce. Acest lucru va justifica siguranța în noi, ca partener sigur în impulsionarea mai rapidă a proceselor politice din Republica Moldova.

Tribuna: Ce înseamnă pentru dumneavoastră funcția de președinte interimar al „Pro Moldova”?

Boris Foca: De la simplu – la compus, înseamnă asumare și o colosală responsabilitate pentru oamenii acestei echipe și de ce nu a acestei țări. Indiferent de denumirea partidului, indiferent de asocierile pe care le admite a face opinia publică față de anumite personalități politice, pentru mine reprezentarea și conducerea unei echipe, care va servi oamenilor schimbării, este mai mult decât un imperativ ideologic. Și asta vine din conștientizarea situației la zi în care ne aflăm. Dezvoltarea tehnologiilor și progresul economic la nivel internațional nu sunt sinonime cu progresul moral sau politic al acestei națiuni. Astfel, prin angajamentul asumat, justific o dată în plus lupta cu persistența iluziilor periculoase asupra posibilităților de control al destinului cetățeanului nostru, care revin adesea, uneori cu obstinație în gândirea și practica politică a multor actori care la zi fac sau au făcut politică.

Tribuna: De unde a venit propunerea ca anume dumneavoastră să-l înlocuiți pe Andrian Candu, odată cu demisia sa? Andrian Candu va continua să activeze în cadrul partidului?

Boris Foca: O întrebare previzibilă, mai cu seamă într-un context în care implicarea de până acum și prezența în politică a dlui Candu este una foarte vastă.

Deci, partidul nu este un om, dar este un organism viu în care echipa își are repartizate roluri pentru ca vântul în pânze să ducă anume în direcția corectă. Astfel, și pentru că un partid cu viziuni adaptate la realitățile sociale nu este o entitate ce funcționează după principii dictatoriale, este o mișcare firească pentru o schimbare de viziuni și forțe noi, ne-excluzând anteriorii de la cârmă. Suportul colegilor, încrederea și susținerea dlui Președinte Candu au făcut realizabilă accederea mea în această funcție.

Reorganizarea administrativ-operațională a echipei nu presupune plecarea sau excluderea liderilor politici care au dobândit o experiență practică de pe toate nivelurile de organizare politică a proceselor într-un stat. Adrian Candu face parte din Biroul Executiv al Partidului, face ca echipa să dispună în continuare de suport consultativ pe marginea alinierii și promovării viziunilor politice atât la nivel național, cât și internațional.

Tribuna: În cadrul ședinței din 29 octombrie au fost operate și alte schimbări în organele de conducere ale partidului. A fost schimbată componența integrală a Biroului permanent și a Consiliului Național Politic? Pentru ce/din ce motive au fost făcute aceste schimbări? Să înțelegem că, venind în fruntea partidului, ați adus propria echipă…?!

Boris Foca: Ședința care a avut loc în data de 29 octombrie curent a purtat un caracter specific și țintit scopului în sine. Subiectele în jurul căruia au fost asumate deciziile, urmare a votului echipei, au vizat pe de-o parte discursul d-lui Președinte Candu, anunțarea și acceptarea unanimă a demisiei d-lui din funcția deținută în partid. Pe cealaltă parte – a fost anunțată și la fel unanim acceptată demisia Secretarului General. Pe agenda evenimentului a urmat punerea la vot și acceptarea unanimă a mea, Boris Foca, ca Președinte Interimar de partid și în aceeași manieră, Radu Crețu, susținut ca Secretar General Interimar, dar și pentru a face activitatea partidului mai dinamică a fost instituită poziția de Secretar Executiv, funcție încredințată colegului nostru Igor Melnic.

Țin să menționez că nu a fost modificată componența Biroului Național Politic, dar a fost modificata componența și structura Biroului executiv.

La partea a doua a întrebării Dvs., mă faceți să cred în continuare în accepțiunea șablonului potrivit căruia, „venirea noului, însoțește schimbarea echipei vechi și scoaterea probabilă din formula activă a proceselor pe cei vechi”. Nu este așa! Pot spune că oamenii din anturajul meu vor suplini acele părți care necesită acest fapt, încercând să magnetizăm cu competența noastră pe cei noi veniți care împărtășesc aceleași complexe valorice și vizionare.

E cunoscut faptul că exponenții politici ai unei echipe comune, formate și consolidate mai mulți ani, a suferit ceva timp în urmă o serie de „mișcări tectonice”, importante, și din acest motiv a fost modificată structura și componența Biroului Executiv.

Tribuna: În comunicatul partidului e menționat că, „conducerea partidului urmează să fie aleasă la următorul Congres al Partidului PRO MOLDOVA. În același timp, organul de conducere între două congrese este Consiliul Național Politic.” Sunt deja planuri în privința Congresului, când va fi? Dumneavoastră veți candida pentru a deveni președinte cu acte în regulă sau e o funcție pe care o ocupați până la Congres?

Boris Foca: Fără a-mi asuma detalii fixe, pot spune că, Congresul va avea loc în maxim șase luni. În aceeași ordine de idei este prematur să mă expun cu anumite garanții despre decizia pe care o voi asuma public față de societate și colegi, atunci. Prioritățile interimare corespund cu sensul executării obligațiilor mele cât mai eficient, indiferent de termenul de până la Congres și de decizia pe care o voi declara atunci.

Tribuna: În calitate de președinte de partid, ce planuri aveți? La ce să ne așteptăm de la „Pro Moldova” – partid tânăr, care în ultima vreme a fost foarte tăcut?

Boris Foca: Într-un probabil context electoral, partidele politice au tendința de a se întrece în promisiuni pentru a face viața mai bună a cetățenilor și asta deja a devenit o axiomă. Dar mai puțin se încearcă să se raporteze aceste promisiuni la schimbările sociale directe. Într-un climat consolidat al competențelor fiecărui membru al echipei vom menaja platforma dialogului public interpartinic întru dezvoltarea și întărirea unei opoziții extraparlamentare constructive. Este important și necesar să menționăm menținerea cursului european și a fluxului de integrare politic, economic și social în comunitatea UE. Agenda noastră politică poartă un caracter viu și asta înseamnă că este continuu supusă adaptării la situația la zi și la nevoia individuală a cetățenilor. Astfel, analizele pe care le realizăm acum în teritorii ne permit a formula obiective clare pentru regiuni și sectoarele de activitate a țării. Bunăstarea economică și prosperitatea socială fiind efectele la care ne propunem să ajungem, lucrând asupra cauzei și a cadrului social. Da, suntem un partid tânăr, dar această zonă de tăcere, acalmie dacă doriți, a servit posibilităților de a monitoriza și a observa cursul politic al noii guvernări, căreia suntem gata să aducem sprijin și suport necondiționat implementării programelor și reformelor inițiate.

„Pro Moldova” a concentrat un număr de profesioniști cu o bogată experiență și expertiză din diverse domenii. Membrii „Pro Moldova” sunt oameni demni, cu verticalitate.

În calitate de Președinte al „Pro Moldova”, pe lângă consolidarea echipelor pe intern și în teritoriu, îmi propun să transform partidul într-un centru de atracție pentru toți cei care împart aceleași viziuni ca și noi, expuse în Manifestul și Programul Partidului și care au curajul să-și asume responsabilitatea prin implicare activă în politică, să contribuim prin polemică constructivă la îmbunătățirea politicilor publice și soluțiilor oferite de clasa de guvernare la diverse provocări.

Tribuna: Dumneavoastră sunteți mai degrabă cunoscut în domeniul afacerilor… când, de fapt, v-ați implicat în politică și ce doriți să obțineți în acest domeniu?

Boris Foca: Vă invit să spargem cadrul și sensul termenului „politică”. Or, politica nu presupune doar controlul administrativ al unei țări, cu reperele anexe intersectoriale. Încep de la definiția de „politică” din altă perspectivă și anume de pe premisele că este o linie directorie ce leagă absolut toate procesele sociale într-un stat. Astfel, politică fac din căminul familial, unde regulile și comunicarea în familie presupun un set de politici, fiind în stradă suntem înghițiți de alte forme a politicii cu care ne confruntăm, de la mersul pe stradă, la trecerea de pietoni, la transportul public și până la realizarea unor achiziții. În mediul de afaceri „politica” este la ea acasă, pentru că organizarea unor procese antreprenoriale și de business au la bază aproape aceleași instrumente pe care le dispun cei din Legislativ, Executiv, Partid și alte structuri conexe acestora.

Ce doresc să obțin în acest domeniu? Nimic, sau grație acestui domeniu, încercând să schimb sensul formulării întrebării dumneavoastră, doresc să reușim să schimbăm în bine destinul acestei țări. Cum? Cu pași concreți și cu dialog deschis, dar și cu participarea civică a cetățeanului, reușind astfel să găsim soluțiile necesare la noi acasă.


tribuna.md