INTERVIU // Cum ar putea arăta viitorul Guvern al R. Moldova. Andrian Candu: Prea multe marionete și figuri de umplutură sunt astăzi la putere!

26 Mai 2020

Într-un interviu pentru PS News, Andrian Candu, liderul grupului Pro Moldova, susține că imaginile în care șeful statului, Igor Dodon, ar fi primit o pungă cu bani de la Vlad Plahotniuc, „sunt dezgustătoare și compromit instituția prezidențială cu fiecare secundă a aflării în funcție a acestui președinte hapsân și corupt”.

Potrivit lui Candu, în urma apariției acestor imagini, președintele Igor Dodon ar fi trebuit să își depună demisia. „Nu știu de ce să stăm și să privim cum se desființează statul de către un personaj care ne vorbește despre echilibru, dar ne dezbină societatea și ne ceartă cu toată Europa”, spune acesta.

Andrian Candu susține că informația potrivit căreia unii deputați au primit bani pentru a migra spre Pro-Moldova este un fals. Potrivit acestuia, toți cei care au inventat această informație și au multiplicat-o în spațiul public, vor fi acționați în judecată pentru fals și calomnie.

Totodată, liderul grupului Pro Moldova acuză că, atât Guvernul, cât și majoritatea PSRM-PDM, „lucrează în interesul politic al lui Dodon și nu al oamenilor care le plătesc salariile și le-au dat mandatul”. Deputatul a adăugat și că nu putem vorbi, la acest moment, despre revenirea lui Vlad Plahotniuc pe scena politică.

Nu în ultimul rând, Andrian Candu a precizat că viitorul Guvern al Republicii Moldova trebuie să fie format din personalități care au experiență, viziune, autoritate și voință să-și apere și să-și promoveze ideile la nivel de Executiv. „Eu aș opta pentru un guvern din personalități cu autoritate fiecare pe domeniul lui”, a adăugat acesta.

Interviul integral

PS News: Deputatul Iurie Reniță a publicat imagini video în care șeful statului, Igor Dodon, ar fi primit o pungă cu bani de la Vlad Plahotniuc. Cum catalogați dvs aceste imagini? Credeți în veridicitatea lor?

Andrian Candu: Eu cred că acele imagini sunt dezgustătoare și compromit instituția prezidențială cu fiecare secundă a aflării în funcție a acestui președinte hapsân și corupt. Mai cred că, dacă s-ar respecta și ne-ar respecta, acest președinte și-ar fi depus demisia imediat. Alegerile, acum sau în toamnă, nu schimbă mare lucru, dar legitimitatea este pierdută și încrederea oamenilor este trădată. Nu ar fi atât de grav dacă l-ar viza pe Igor Dodon, dar vorbim despre ultimele fărâmituri de încredere în instituțiile statului. Pentru că falsul despre comercializarea pe bandă rulantă a deputaților tot de la el vine. Pentru că stupiditățile pe care le debitează premierul, tot de Dodon sunt sancționate. Respectiv, nu știu de ce să stăm și să privim cum se desființează statul de către un personaj care ne vorbește despre echilibru, dar ne dezbină societatea și ne ceartă cu toată Europa!

PS News: A apărut și o reacție a lui Igor Dodon, care a precizat că sunt „imagini prelucrate” și că  „oligarhia continuă să se răzbune pentru faptul că a fost fugărită de la putere în vara anului 2019”. Cu vedeți dvs această reacție venită din partea șefului statului?

Andrian Candu: Este ridicol Igor Dodon în această agonie pe final de mandat. Este fix ca în bancul cu soțul infidel prins de soție cu amanta și care îi zice: „Dragă mă crezi pe mine, ori crezi tot ce vezi?”. Am văzut cu toții și, cumva, adnotațiile președintelui sunt stupide. Un om cu minimă decență ar fi demisionat ca să nu compromită instituția prezidențială. 

PS News: Ca membru PD, cunoașteți să fi existat o finanțare din partea PDM pentru Dodon și partidul său înainte de 8-9 iunie 2019?

Andrian Candu: Nici ca membru, nici în calitate de vicepreședinte PDM, nici în calitate de președinte al Parlamentului nu am avut informații sau probe legate de o posibilă finanțare din partea PDM pentru Dodon sau alte grupări politice. 

PS News: Este adevărat că unii deputați au primit bani pentru a migra spre Pro-Moldova?

Andrian Candu: Este un fals, iar toți cei care l-au inventat și îl multiplică în spațiul public vor fi acționați în judecată pentru fals și calomnie. 

PS News: Care sunt obiectivele cu blocul antiguvernamental?

Andrian Candu: Un bloc constituit din deputați care înțeleg provocările și riscurile la care este supusă Moldova și sunt suficient de responsabili ca, de ce nu, să sacrifice interesele personale pentru a oferi țării o șansă pentru bunăstare, democrație și stat de drept.

PS News: Credeți că este posibilă o revenire a lui Plahotniuc pe scena politică? Care este relația dumneavoastră cu Plahotniuc?

Andrian Candu: Nu cred că putem vorbi, la acest moment, despre revenirea lui Plahotniuc pe scena politică. Mai mult, nu cred că este cazul să vorbim din moment ce domnul Plahotniuc nu și-a exprimat dorința de a o face. Mai mult, în puținele intervenții publice pe care le-a avut în ultimul an, dânsul a negat un asemenea scenariu.  

PS News: Ce structură ar putea avea un viitor guvern?

Andrian Candu: Eu aș opta pentru un guvern din personalități cu autoritate fiecare pe domeniul lui. Cred că politicul are suficiente pârghii la nivel de Parlament pentru a implementa programul pentru care oamenii le-au dat votul. La această oră, sunt necesare personalități care au experiență, viziune, autoritate și voință să-și apere și să-și promoveze ideile la nivel de Guvern. Prea multe marionete și figuri de umplutură sunt astăzi la putere. Fără dezbateri aprinse, fără discuții largi și fără independență în acțiuni nu vom ieși niciodată din criză. 

PS News: Considerați că ați putea fi un om providențial pentru R. Moldova în actualul context politic, economic?

Andrian Candu: Consider că pot să ajut la readucerea lucrurilor pe făgașul normalității. Am făcut o carieră în afara sistemului public, am experiența muncii în Guvern și Parlament, știu cum funcționează lucrurile din interior, știu care sunt problemele din sistem și am experiența succeselor și a greșelilor comise în trecut de fostele guvernări. Cred că pot să pun umărul pentru ca să avem un stat funcțional și prietenos oamenilor. 

PS News: O eventuală demitere a Guvernului Chicu ar afecta poziția lui Dodon în cursa pentru președinție?

Andrian Candu: Întrebarea este corectă numai în condițiile unui stat care nu funcționează. Dacă preocuparea noastră pentru democrația puternic slăbită și statul de drept nefuncțional ar fi din zona unor discuții intelectuale de îmbunătățire a lucrurilor, nu ați adresa o asemenea întrebare. Pentru că dacă ar funcționa Constituția și ar fi respectată de Dodon, căderea sau necăderea Guvernului nu ar avea nicio treabă cu alegerile prezidențiale. Totuși, știm cu toții că, în acest moment, atât Guvernul, cât și majoritatea PSRM-PDM lucrează în interesul politic al lui Dodon și nu al oamenilor care le plătesc salariile și le-au dat mandatul. 

PS News: Care este relația cu Șor și Pavel Filip? Dar cu Maia Sandu și Andrei Năstase?

Andrian Candu: Relația PRO MOLDOVA cu toate formațiunile din Parlament este una colegială. Noi nu jinduim coaliții sau blocuri cu orice preț, nu umblăm după funcții sau favoruri și nu ne dușmănim cu nimeni. Jumătate dintre deputații din PRO MOLDOVA au fost aleși pe circumscripții uninominale, noi nu ne permitem să ne ocupăm de lucruri abstracte, avem oameni în spate care ne cer rezolvarea problemelor cu care se confruntă, care așteaptă să-i reprezentăm în Parlament, nu să facem figurație prin alianțe sau spectacole la sfârșit de săptămână. La acest moment, avem un personaj politic toxic, care controlează abuziv și neconstituțional Parlamentul, Guvernul, Primăria Capitalei, autonomia găgăuză și o groază de instituții media. În asemenea condiții, democrația nu funcționează, este un fapt probat. Respectiv, toți cei nominalizați de dumneavoastră, precum și societatea ar trebui să facă front comun pentru ca, prin instrumentele democratice rămase, să nu admită derapaje spre tiranie și izolare internațională în Moldova. 

PS News: Ce oferă PSRM astfel încât partidele pro-europene sfârșesc prin a face coaliții în ciuda diferențelor de ideologie si viziune (ACUM,  PDM)? Ce trebuie sa înțeleagă electoratul?

Andrian Candu: PSRM vinde iluzii și minciuni și face acest lucru bine prin liderul lor neformal Dodon. Dacă urmăriți algoritmul după care Dodon face alianțe veți vedea că omul se pregătește strategic de eșec și din capul locului desemnează vinovații punându-i în funcții unde este nevoie de responsabilitate și viziune. Nici una, nici alta nu se prea se găsește printre demnitarii de compromis, cu mici excepții. Întâi a dat Guvernul integral reprezentanților ACUM, dar cumva condiționând, iar uneori, cum a fost în reforma justiției, sabotându-i. După 5 luni a simțit nevoia unei resetări și, principalul, a vrut un instrument în plus în electorală și și-a pus propriul guvern temporar. În sfârșit, după patru luni de monopol al puterii, fără rezultate, și-a luat un țap ispășitor – PDM, căruia i-a dat mai mult de jumătate din portofoliile din Guvern și o groază de funcții în instituțiile publice centrale. Dacă nu dăm jos noi acest Guvern, îl va da Dodon ca să se spele de eșecurile monumentale din acest an. Deci am putea spune că Dodon dă un măr otrăvit partenerilor săi, iar electoratul trebuie să înțeleagă că, în situația actuală, Moldova nu-și permite nicio zi să mai păstreze acest măscărici cu apetit de tiran în fruntea țării. 

PS News: Cu ce considerați că greșit guvernul Chicu în gestionarea crizei pandemice? Am văzut că numărul cazurilor de COVID-19 crește în continuare în R. Moldova, mai ales în rândul cadrelor medicale.

Andrian Candu: Guvernul Chicu a greșit când a rămas să gestioneze sub bagheta președintelui socialist o situație care îi depășește din toate perspectivele. Sigur, nimeni nu a fost pregătit pentru o epidemie, dar alte guverne s-au pregătit din mers, au corectat greșelile și au găsit soluții. Dacă alte guvernări au reușit să ajute oamenii rămași fără surse de existență, au reușit să susțină mediul de afaceri, au reușit să găsească un echilibru între protecția sănătății și menținerea locurilor de muncă, au reușit să reducă din îmbolnăviri, să stimuleze și să protejeze medicii și multe alte lucruri. În Moldova nu s-a făcut decât să se numere bolnavii, să se ajusteze statisticile și să fie luate decizii stupide care panicau și zăpăceau toată țara prin incoerență și lipsa de bun simț.

PS News: Cum apreciați ajutorul trimis de România în lupta cu coronavirusul?

Andrian Candu: Este un gest frățesc. Nu vreau să vorbesc despre bună vecinătate, despre România care este avocatul Moldovei în Europa, despre proiectele vitale de infrastructură implementate de România și nici despre proiectele culturale și din educație. Vreau să știți că fiecare locuitor al Moldovei, care nu este angajat de Dodon și gașca sa din majoritatea PSRM-PDM sau Guvern, a apreciat ce face România pentru noi. Moldovenii sunt oameni buni, care știu să fie recunoscători. Este foarte important să nu fie confundați oamenii cu autoritățile care absolut accidental și, cu siguranță, pentru o scurtă durată de timp, au ajuns să ne conducă țara. 

PS News: Din păcate, șapte persoane din echipa de cadre medicale care a fost în Republica Moldova sunt depistate cu noul coronavirus. Cât de gravă este situația în spitalele din R.Moldova?

Andrian Candu: Este gravă din cauza întârzierilor pe care autoritățile le-au înregistrat la fiecare etapă până acum. Nu s-au făcut pregătiri pentru pandemie, nu au fost la timp repartizate halate, măști, soluțiile de dezinfectare, alte lucruri vitale, multe dintre care erau în stocuri, dar au ajuns prea târziu sau nu au ajuns în cantitățile necesare. Nu au fost elaborate protocoale pentru medici în timp util și cu luarea în calcul a situației din sistem. O altă problemă este managementul Ministerului Sănătății care nu a acționat în interesul oamenilor și a angajaților din sistem, dar în funcție de prioritățile și interesele politice ale președintelui Dodon. Astfel am ajuns ca spitalele să fie transformate în focare pentru răspândirea virusului. Cred că este de datoria noastră să investigăm situația și să identificăm nu doar vinovații, ci și măsurile necesare pentru prevenirea repetării unui eșec similar în viitor.